Hvor befinner du deg?

 1. Du begynner som de fleste å drikke – med måtehold og på en selskapelig og sosial måte. De fleste går aldri utover dette steg.
 2. Blackouts forekommer. Du begynner å oppdage din manglende evne til å huske alt som skjedde etter en meget våt natt.
 3. Alkoholen begynner å bety mer for deg enn for folk i din omgangskrets. Du drikker mer, og du drikker oftere.
 4. Du begynner å miste kontrollen. Du tenker å ta deg et glass eller to, men det slutter ofte med att du drikker deg ordentlig beruset.
 5. Du begynner å komme på eller tenke ut unnskyldninger for å drikke.
 6. Du begynner å reparere – drikker alkohol om morgenen for å klare å komme gjennom dagen.
 7. Nå drikker du gjerne alene og foretrekker din egen forskrudde fantasiverden, eller du har skiftet omgangskrets til folk som drikker like mye og ofte som deg.
 8. Du blir usosial, fylt av selvmedlidenhet. Du blir innesluttet og irritert på det meste, hvilket går ut over dine nærmeste.
 9. Nå er du ille ute. Det kommer perioder av tøylesløs drikking, da du gjør praktisk talt hva som helst for å få tak i alkohol.
 10. Du lider av anger og bitterhet – du dømmer deg selv hardt, men begynner siden å anklage dine omgivelser. Det er deres skyld!
 11. Angst og nerver plager deg natt og dag. Du orker ikke drikke, men tør ikke la være. Bare ett glass til så du får roet nervene.
 12. Til slutt innser du at du er fanget i misbruket. Du godtar ikke engang selv dine unnskyldninger for å drikke. Du kjemper for å komme ut av problemet.
 13. Du får hjelp – eller går fullstendig til grunne.